Rólunk

Az ELTE BTK HÖK Szláv és Balti Filológiai Intézeti Képviseletének honlapja

Friss topikok

Címkék

Facebook

A szeretnivaló Oroszország

2012.01.21. 12:05 Fabók Zsófi

 

Oroszország, Moszkva. Mit is lehet írni róla néhány sorban? Oroszok – egy külön típus. Elsőre távolságtartóak, pár perc csevej után segítőkészek és tündérbogarak. 15 millió ember – ami az utcán nem tűnik fel, nem úgy a metróban. Ott azt is elhinném, hogy a város teljes lakossága egyszerre utazik. Hideg – ez relatív; -30°C után a -10°C kifejezetten meleg. De ezek mind olyan dolgok, amik szintén csak színesítik a kinti életet.

Ha valakinek az a lehetősége adatott, hogy kiutazzon Oroszországba, nem szabad kihagyni! Természetesen tudjuk, hogy minden kultúrát igazán csak testközelből lehet megismerni, de ez ebben az esetben hatványozottan igaz. Egyszerűen látni kell azokat a hatalmas tereket, a sztálini épületeket, Moszkván belüli parkokat és erdőket, a városon kívül a kisebb falvakat (amiknek rendkívül sajátos a hangulatuk). Meg kell kóstolni a blincsikit, a pirogot, a borscsot és a vodkát (ezeket az itthoniak utol sem érhetik). El kell menni Bulgakov, Puskin és Tolsztoj házába, Csehov Sirályára a Malij Tyeatr-ba, ahol egészen új értelmet nyernek a kötelező olvasmányok. Meg kell nézni a Hattyúk tavát az Állami Kreml-palotában, a szebbnél szebb hagymakupolás ortodox templomokat és a sokszínű Lomonoszov Egyetemet. Kihagyhatatlan a korcsolyázás és a nagy győzelem-/ vagy férfi-napi vörös zászlós felvonulás. 
 
De ne csak a fővárosról beszéljünk, hiszen nem teljes a kép Szentpétervár nélkül. Lenyűgöző a Nyevszkij Proszpekt forgataga (habár nem pont azt a képet mutatja, ahogy Raszkolnyikovot elképzeljük rajta bűnét bánva andalogni), az óriási és impozáns Téli Palota (ami viszont nem sokat változott) és a benne található egyik leghíresebb és legnagyobb művészeti gyűjtemény, az Ermitázs. Hangulatos a Velencére hasonlító hajókázás a csatornákon és a Néva-folyón, Dosztojevszkij múzeummá alakított lakása, a Péter-Pál erőd (és az előtte húzódó kellemes homokos „strand”) és bőven nem utolsó sorban a Nyári Palota (Peterhoff) a 144 szökőkútjával és aranyszobraival.
 
Ez csupán egy pár példa arra, ami nélkül nem lehet elhagyni az országot, ha már ott vagyunk. Tény, hogy bejutni sem egyszerű. Ügyintézésben nincsenek az élvonalban, már csak a vízumot megcsináltatni sem gyerekjáték. Viszont közlekedésben, meg kell hagyni, nagyon precízek, ami a vonatokat, elektricskákat (HÉV-féleség) és a metrókat illeti. A buszok, fekete taxik és a marsrutkák (minibuszok) ezzel szemben ki vannak téve az állandó és tartós dugóknak. 
 
A kollégiumokba a világ minden tájáról érkeznek diákok (Ázsia és Afrika képviselteti magát leginkább Európa mellett), így könnyen megismerkedhetünk más nemzetekkel, ételeikkel, szokásaikkal, életstílusukkal. Egyik kedvenc személyes tapasztalatom az oroszokkal kapcsolatban az, hogy kifejezetten élvezik az ünnepeket, minden adandó alkalommal ki is használják őket a pihenésre. Összességében az mondható el, hogy az élet Oroszországban nem egyszerű, de mindenképpen izgalmas.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: moszkva möb

A bejegyzés trackback címe:

https://csakaszlavos.blog.hu/api/trackback/id/tr653619929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása